اختلال نافرمانی مقابله ای یا مقابلهجویانه (Oppositional Defiant Disorder) که بهاختصار ODD نامیده میشود، نوعی وضعیت رفتاری ناخوشایند است که در تعامل با افراد صاحب قدرت بروز میکند و شامل الگوهای غیرمشارکتی، نافرمانی و گاهی رفتارهای خصمانه میشود. این اختلال رفتاری بیشتر در کودکان ۲ تا ۳ سال و نوجوانان دیده میشود. افراد مبتلا مخالفت خود را با بحث، نافرمانی و سرپیچی از بزرگسالان نشان میدهند. اگر این رفتار و نگرش ستیرهجویانه بیش از ۶ ماه طول بکشد و حداقل ۴ مورد از نشانههای ODD در فرد مشاهده شود، میتوان ابتلا به این عارضه را تأیید کرد. البته دقت کنید که مشاهده چنین رفتاری با خواهر و برادر ملاک خوبی برای تأیید این اختلال رفتاری نیست.
اکثر کودکان و نوجوانان مبتلا به ODD دستکم با یکی از شرایط روانی زیر دستوپنجه نرم میکنند؛
اگر ODD بهموقع شناسایی و درمان نشود، رفتارهای ناشی از آن تا دوره بزرگسالی ادامهدار خواهد بود.
تقریبا ۳۰درصد از کودکان مبتلا به ODD دچار مشکل رفتاری جدیتری بهنام اختلال سلوک میشوند. اختلال سلوک (CD) نوعی وضعیت رفتاری شامل گروهی از مشکلات رفتاری و عاطفی است که باعث پرخاشگری، نقض جدی قوانین و هنجارهای اجتماعی در خانه، مدرسه و اجتماع میشود. مهمترین علائم اختلال سلوک عبارتاند از:
بر اساس آمارها، تقریبا ۴۰درصد کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه یا بیشفعالی (ADHD) دچار اختلال نافرمانی مقابله ای یا اختلال سلوک هم هستند. اگرچه این دو عارضه اغلب در یک برهه زمانی رخ میدهند، دو مشکل کاملا متفاوتاند. ODD به رفتار کودک و نحوه تعامل او با بزرگترها مربوط است. ADHD نوعی اختلال عصبی رشدی است که باعث میشود فرد بهراحتی حواسش پرت شود، توان سازماندهی نداشته باشد و بیش از حد بیقرار شود. طبق تحقیقات، احتمال بروز نافرمانی مقابلهای و ADHD در مردان و کودکان طلاق بیشتر از سایر افراد است.
معمولا کودکان و نوجوانان دچار ODD میشوند، اما بزرگسالان هم از این عارضه در امان نیستند. در صورت قرارگرفتن کودک در معرض چنین عواملی، احتمال ابتلای او به این عارضه بیشتر خواهد بود:
علائم اصلی ODD را میتوان به ۳ دسته تقسیم کرد:
این علائم معمولا از ۵ تا ۱۰سالگی ثابت میمانند و سپس بهمرور زمان کمرنگ میشوند. بسیاری از کودکان مبتلا به ODD بدخلق هستند، خیلی سریع ناامید میشوند و اعتمادبهنفس کمی دارند. حتی ممکن است به مصرف مواد مخدر و الکل روی بیاورند.
خشم و تحریکپذیری بخشی از اختلال نافرمانی مقابله ای است. فرد در این شرایط:
رفتار استدلالی و سرکشی زمینه این رفتارها را فراهم میکند:
نشانههای کینهتوزی ناشی از ODD عبارتاند از:
محققان معتقدند که علت بروز اختلال نافرمانی مقابلهای ترکیب پیچیدهای از عوامل بیولوژیکی، ژنتیکی و محیطی است:
گفتیم که برای تأیید این عارضه باید دستکم ۴ مورد از علائم اصلی بهمدت ۶ ماه و بیشتر مشاهده شوند. شدت علائم باید زیاد باشد و زندگی روزمره فرد را مختل کند. متخصص سلامت روان برای ارزیابی وضعیت فرد ابتدا یک مرحله ارزیابی روانشناختی شامل صحبت با خود فرد و نزدیکان او را انجام میدهد تا درک کاملی از رفتار او پیدا کند. در این جلسات احساسات فرد طی چند ماه گذشته، احساس گناه او بهخاطر بدرفتاریهایش، ناراحتی بهخاطر ضعف در مدرسه، قدرت ابراز همدردی و میزان صداقتش در بروز احساسات بررسی میشوند.
روش درمان odd چیست؟ درمان این اختلال بسته به سن فرد، شدت علائم، توانمندی فرد برای شرکت در دورههای درمانی و ابتلای او به سایر مشکلات روان متفاوت خواهد بود. معمولا ترکیبی از ۳ راهبرد زیر اتخاذ میشود:
بهترین روش برای مقابله با کودک نافرمان، آموزش مدیریت رفتار والدین است. اینطوری والدین یاد میگیرند با ایجاد نگرش مثبت، رفتار کودک را در فضای خانه تغییر دهند تا الگوهای رفتاری منفی کمرنگ و عادات سالم تقویت شوند. همچنین یاد میگیرند رفتارهای مشکلساز و تعاملات مثبت را شناسایی کنند و در صورت لزوم به تنبیه یا تشویق روی بیاورند. تجربه نشان میدهد این روش درمانی مشکلات رفتاری ناشی از اختلال نافرمانی مقابلهجویانه را کاهش چشمگیری میدهد.
رواندرمانی اصطلاحی جامع برای انواع تکنیکهای درمانی است که با هدف شناسایی و تغییر احساسات، افکار و رفتارهای نگرانکننده اجرا میشوند. انواع رایج رواندرمانی که تاکنون برای درمان ODD مؤثر بودهاند عبارتاند از:
از این روش برای بهبود عملکرد کودک در مدرسه، روابط او با همسالان و تقویت مهارتهای حل مسئله او استفاده میشود. این مداخلات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
متأسفانه راهی برای پیشگیری از بروز اختلال نافرمانی مقابلهای وجود ندارد. اما شناخت نشانهها و اقدامات مناسب برای مواجهه با الگوهای رفتاری، حال بد کودک و خانواده را به حداقل میرساند. معمولا ایجاد فضایی حمایتی و سازگار در خانه نشانههای این عارضه را خفیفتر و نافرمانی این کودکان را مهار میکند.
میدانیم که تربیت کودکان مبتلا به اختلالات رفتاری مخرب چقدر دشوار است. از اثراتش بر محیط خانه و خانواده هم باخبریم. پیشنهاد میکنیم برای کمک به فرزندانی که با این عارضه دستوپنجه نرم میکنند، این راهبردها را امتحان کنید.
اکثر افراد در گذر از دوران کودکی به نوجوانی و جوانی، دچار سرکشی و نافرمانی میشوند. این رفتار مخرب و ناخوشایند تنها در صورتی زنگ خطر اختلال نافرمانی مقابله ای است که ادامهدار باشد و در زندگی روزمرده فرد اختلال ایجاد کند. یادتان باشد هرچه زودتر اقدام به درمان این اختلال روانی کنید، علائم سریعتر مهار میشوند و درمان راحتتر خواهد بود. یک متخصص سلامت روان حاذق پیدا کنید و مراحل درمان را صبورانه پشتسر بگذارید.