قدردانی در زندگی کمکم روی ذهنیت و رفتار افراد اثر میگذارد. برخی از رفتارها، افکار و ویژگیهای انسانها نشاندهنده سپاسگزاری آنها هستند، از جمله:
همه این ویژگیها آرامش و رفاه بیشتری برای فرد به همراه میآورند و حتی افرادی که با او در ارتباط هستند هم از او آرامش میگیرند و احتمالا تحتتأثیر چنین فردی خودشان هم تبدیل به انسانی قدردان میشوند.
پژوهشهای بسیاری نشان دادهاند قدردانی و شکرگزاری اثرات مثبت زیادی روی بدن انسان دارد. زمانی که انسانها قدردان داشتههایشان هستند و این مسئله را در رفتار و روابطشان هم منعکس میکنند، سلامت جسمانی آنها نیز بهبود مییابد. این بهبود سلامتی جادویی نیست و ناگهانی اتفاق نمیافتد! افرادی که شاد هستند و از زندگیشان رضایت دارند به سلامتیشان اهمیت میدهند؛ ورزش میکنند، رژیم غذایی سالم دارند و سبک زندگی مطلوبی را در پیش میگیرند.
بر اساس تحقیقات، کاهش استرس و مدیریت درد و تقویت سیستم ایمنی از دیگر تأثیرات قدردانی در زندگی هستند. این احساس حتی فشار خون را تنظیم میکند و اثرات مثبتی روی قلب انسان دارد. زمانی که از صمیم قلب شاد و سپاسگزار هستیم، هورمونها و مواد شیمیایی فوقالعادهای در بدن ترشح میشوند و این نتایج مثبت را به همراه میآورند. چند نمونه از این مواد شیمیایی عبارتاند از:
بهبود سلامت روان از دیگر اثرات قدردانی در زندگی است. افراد شکرگزار عزتنفس بیشتری دارند، خوشبینتر هستند و احساسات مثبت بیشتری را تجربه میکنند.
تأثیر قدردانی روی جنبههای مختلف زندگی انسان از جمله احساسات، زندگی اجتماعی، زندگی شخصی، مسیر شغلی و سلامتی جسمی و روانی دیده میشود. در ادامه، مزیتهای احساس سپاسگزاری در زندگی را نوشتهایم.
تمرینهای مختلفی برای افزایش تأثیرات قدردانی در زندگی وجود دارد. نکته مهم برای نتیجهگرفتن از این تمرینات، تکرار آنهاست. زمانی که برای تقویت عضلات به باشگاه میروید، مربی از شما میخواهد هر تمرین را چند بار تکرار کنید، این تکرار منجر به درگیرشدن عضلات، تقویت آنها و رسیدن به نتیجه مطلوب خواهد شد. تمرینهای ذهنی هم مانند تمرینات جسمانی نیاز به تکرار دارند تا در ضمیر انسان نهادینه شوند و نتیجه مطلوب داشته باشند.
در ادامه، تمریناتی را برای افزایش احساس قدردانی در زندگی ارائه میدهیم که با انجام و تکرار آنها میتوانید میزان رضایت و شادی را در زندگی خود بیشتر کنید.
اگر به آمار شادی و رضایت از زندگی توجه کنید، متوجه میشوید که نام کشورهایی مثل فنلاند، سوئد، نروژ، دانمارک و ایسلند معمولا در صدر قرار دارند. مردم این کشورها خودشان انتخاب کردهاند که شاد باشند و تأثیر قدردانی هم در انتخابشان کاملا مشهود است. چند رفتار که قدردانی آنها از زندگی را نشان میدهند عبارتاند از:
برای قدردانی دنبال لحظهای خاص نباشید، قطعا در همین لحظه هم دلیلی برای سپاسگزاری از خودتان، اطرافیان یا خداوند وجود دارد. اگر چیزی پیدا نمیکنید، احتمالا به روزمرهتان توجه کافی ندارید. به چیزهایی فکر کنید که تصور میکنید بدیهی هستند و بابتشان قدردان باشید. برای این کار میتوانید یک دفترچه شکرگزاری داشته باشید و هرروز نکات مثبتی را یادداشت کنید که نیاز به سپاسگزاری دارند یا تصویر آنچه را بابتش سپاسگزار هستید در دفتر بچسبانید. بعد از مدتی متوجه تأثیر قدردانی در زندگیتان میشوید.
اگر هنوز نتوانستهاید چیزی برای قدردانی پیدا کنید، فهرست زیر را بخوانید. اینها موارد سادهای هستند که از سر عادت بهشان توجهی نمیکنیم:
این فهرست میتواند تا بینهایت ادامه داشته باشد!
برخی از افراد تصور میکنند زمان کافی برای سپاسگزاری ندارند، اما بعید است کسی نتواند ۲ تا ۵ دقیقه برای کاری زمان بگذارد که تأثیر مستقیم روی سلامت روان و جسمش دارد. برای قدردانی از انسانهای دیگر میتوانید بلافاصله بعد از اینکه کاری برایتان انجام دادند، از صمیم قلب ازشان تشکر کنید. برای قدردانی از خودتان فقط کافی است بعد از پایان یک روز سخت کاری، خود را به تماشای فیلم محبوبتان دعوت کنید و برای شکرگزاری تنها کافی است پیش از خوابیدن چند دقیقه به اتفاقات مثبت روزتان فکر کنید. کارهای ساده هم تأثیر قدردانی را به زندگی وارد میکنند و نیازی نیست مدیتیشنهای حرفهای و دستورالعملهای پیچیده را انجام دهید.
موقعیتهای دیگری که میتوانید احساس سپاسگزاری را در آنها تمرین کنید:
برخی از افراد تصور میکنند باید به شکرگزاری عادت کنند، اما تأثیر قدردانی از سر عادت کمتر از قدردانی آگاهانه است. تصور کنید ۵ جمله برای تشکر از خودتان روی تکهای کاغذ نوشتهاید و هر روز آن را میخوانید. خواندن این جملات برای چند روز اول احساس قدردانی ایجاد میکند، اما بعد از مدتی این ۵ جمله را حفظ میکنید، آنها را طوطیوار و از سر عادت میخوانید. بنابراین به آنها فکر نمیکنید و احساس واقعی قدردانی را تجربه نخواهید کرد. پس تمرینات سپاسگزاری را آگاهانه انجام دهید و دنبال عادتکردن به آنها نباشید! عادتها حتی اگر مثبت باشند، باز هم طوطیوار انجام میشوند و ذهن را درگیر نمیکنند.
قدردانی و سپاسگزاری رفتاری است که همیشه در آموزههای بشر وجود داشته است، چه در ادیان و مذاهب و چه در آموزشهای خودشناسی. مثلا در دین اسلام لفظ «الحمد لله» بسیار استفاده شده و حتی قرآن هم با سپاسگزاری شروع شده است. تکنیک پاکسازی مشهور هواپونوپونو که از ۴ جمله «متأسفم، لطفا مرا ببخش، دوستت دارم و سپاسگزارم» تشکیل شده است نیز بر اهمیت قدردانی تأکید میکند.
تحقیقات علمی نیز در سالهای اخیر اثرات مثبت این عمل بر جنبههای مختلف زندگی انسان را اثبات کردهاند. بنابراین همه منابع علمی و الهی بر تأثیر قدردانی تأکید دارند و استفاده از آن را توصیه میکنند.