رفتارهایی که باید در تربیت کودک کنار بگذارید

اگر می‌خواهید رفتار صحیحی با فرزند خود داشته باشید از همین امروز انجام این چند کار در تربیت کودک را متوقف کنید:

۱. احساس شکست

بیشتر والدین به خودشان سخت می‌گیرند و تصور می‌کنند که در تربیت فرزند، شکست خورده‌اند. از اشتباهاتی که می‌کنید به جای سرزنش کردن خودتان، درس بگیرید و آن را به قدمی در جهت رشد خودتان تبدیل کنید. بعضی روزها رفتار بهتری داریم و این طبیعی است که به خاطر شرایط زندگی، گاهی اوقات والدین ایدئالی نباشیم. به بچه‌ها فرصت دهید که ببینند شما اشتباه می‌کنید و از این اشتباهات درس می‌گیرید.

۲. همه‌کار کردن برای کودک

بعضی والدین در تلاش برای راحت‌تر کردن زندگی برای فرزندان خود، آسیب زیادی به آن‌ها می‌زنند. بهترین راه برای مستقل بارآوردن کودک این است که به او فرصت استقلال بدهید. بچه‌ها با تجربه کردن کارهای مختلف، چیزهای زیادی یاد می‌گیرند. در واقع تجربه کردن بهترین معلم برای کودک است. به آن‌ها اجازه دهید که بسیاری از کارها را خودشان انجام دهند و به آن‌ها کمک کنید که اعتمادبه‌نفس انجام کارهای مختلف را پیدا کنند.

۳. غفلت کردن از ازدواج

کسانی که فرزند دارند روی تربیت فرزندان خود تمرکز می‌کنند و خیلی زود، یکی از مهم‌ترین روابط زندگی خود یعنی ازدواج را فراموش می‌کنند. شما بعد از اینکه پدر یا مادر می‌شوید، باز هم باید مراقب رابطه‌ی همسری خود باشید. برای همسر خود وقت بگذارید و با هم همکاری کنید.

برای بچه‌ها مهم است که همکاری و همیاری شما را ببینند. همیشه وقتی برای خودتان در نظر بگیرید و به فرزندان خود یاد بدهید که این وقت اختصاصی فقط برای خود شما است و اجازه نمی‌دهید که هیچ عاملی مانع آن شود. بچه‌ها باید متوجه شوند که ازدواج هم برای شما در اولویت است و زندگی شما در ترتبیت فرزند خلاصه نمی‌شود.

۴. جنگیدن بر سر مسائل کوچک

شما نمی‌توانید تمام جنگ‌ها را ببرید. والدین بودن دغدغه‌ها و چالش‌های متعددی دارد. چالشی را که باید برای آن بجنگید آگاهانه انتخاب کنید و مسائل بی‌اهمیت را رها کنید. مثلا اگر فرزند شما دوست دارد پیراهن و شلواری بپوشد که با هم تناسب ندارند، وقت خود را صف جروبحث نکنید. بعضی موضوعات ارزش جنگیدن و بحث کردن ندارند.

۵. غفلت کردن از سپردن وظایف به کودک

تربیت کودک

بسیاری از فرزندان به‌خصوص در زمان فعلی، بدون هیچ مسئولیتی زندگی می‌کنند و والدین هیچ مسئولیتی را به آن‌ها نمی‌‌سپارند. این اشتباه در تربیت کودک باعث می‌شود که یکی از والدین یا هر دوی آن‌ها وظایف بیشتری برای انجام دادن داشته باشند و بچه‌ها هم مسئولیت‌پذیر بار نیایند.

برخی از مسئولیت‌های خانه و کارهای شخصی فرزندتان را به خودش بسپارید و کمی به خودتان استراحت بدهید. با دادن مسئولیت به بچه‌ها، مهارت‌های مهم زندگی را به آن‌ها بیاموزید تا در آینده نیز فردی مسئولیت‌پذیر باشند.

۶. برنامه‌ریزی بیش‌ازحد برای فرزندان

والدین دوست دارند که بچه‌ها از زندگی لذت ببرند، چیزهای جدید یاد بگیرند و هر آنچه می‌خواهند را تجربه کنند. گاهی این شرایط باعث می‌شود که برای بچه‌ها بیشتر از ظرفیتشان برنامه‌ریزی کنیم. لازم نیست کودک شما هم‌زمان کلاس موسیقی، ورزش و کامپیوتر را ادامه دهد. پر کردن برنامه‌ی روزانه‌ی کودک با برنامه‌های آموزشی متعدد، مانع از این می‌شود که او به‌اندازه‌ی کافی کودکی کند و از وقت آزادش لذت ببرد.

تحقیقات نشان می‌دهد که بازی‌های بدون ساختار و تفریحات بدون برنامه می‌تواند تأثیر مثبتی بر رشد و سلامت کودک داشته باشد. وقتی به بچه‌ها این فرصت داده می‌شود که آزادانه بازی کنند، در حین بازی یادگیری آن‌ها ادامه دارد. آن‌ها بازی می‌سازند، قوانین وضع می‌کنند، با دیگران مذاکره می‌کنند و استرس را رها می‌کنند.

۷. صرف‌نظر کردن از نیازهای خود

والدین معمولا بچه‌ها را در اولویت قرار می‌دهند و گاهی به‌خاطر آن‌ها، حتی از نیازهای خود چشم‌پوشی می‌کنند. این کار، از نظر احساسی و فیزیکی شما را تحت فشار قرار می‌دهد و باعث ناامیدی، سرخوردگی، تحریک‌پذیری و فرسودگی می‌شود. حتما برای تفریح و استراحت خود زمان‌هایی را در نظر بگیرید و بیشتر مراقب خودتان باشید. مطمئن باشید که اگر حواستان به خودتان باشد، برای روحیه‌ی کل خانواده بهتر است.

مهم است که بچه‌ها ببینند شما علایق خود را دنبال می‌کنید و از خودتان مراقبت می‌کنید. برای نیازهای خودتان به اندازه‌ی نیازهای دیگران ارزش قائل باشید و حتما زمانی را به خودتان اختصاص دهید.

۸. استفاده‌ی بیش‌ازحد از تکنولوژی

تکنولوژی این روزها به بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی ما تبدیل شده‌ است؛ در محل کار، در خانه  و حتی برای برقراری ارتباط با دیگران، از تکنولوژی استفاده می‌کنیم. اما مهم است که در خانه زمانی برای دوری از تکنولوژی و در کنار خانواده بودن در نظر بگیرید.

هر روز باید زمانی را به فرزند خود اختصاص دهید و با او رو در رو صحبت کنید. موقع غذا خوردن و دورهمی‌های شبانه، همه‌ی اعضای خانواده را ملزم کنید که وسایل الکترونیکی خود را کنار بگذارند.

۹. عجله داشتن در همه جا

اگر مرتب به بچه‌هایتان می‌گویید که عجله کنند، ممکن است زمان آن رسیده باشد که کمی آرام بگیرید و دلیل آن را دقیق‌تر بررسی کنید. عجله کردن در همه جا اغلب نشانه‌ی این است که یا برنامه‌ی شما خیلی فشرده است یا باید به مهارت‌های مدیریت زمان خانواده‌ی خود توجه کنید. عجله داشتن به‌طور مداوم می‌تواند نشانه‌ای از بی‌نظمی باشد.

اگر این حالت صبح‌ها قبل از مدرسه اتفاق می‌افتد، یک برنامه‌ی روتین صبحگاهی برای خانواده‌ی خود ایجاد کنید تا همه چیز ساده‌تر شود. همچنین ایجاد یک برنامه‌ی منظم برای انجام وظایف برای اطمینان از اینکه همه به وظایف خود عمل می‌کنند، مفید است.

۱۰. دائم کنار هم بودن

احساس گناه در برخی والدین وجود دارد و غیر معمول نیست. برخی از والدین حتی خود را مقصر می‌دانند که چرا هر لحظه‌ی بیداری را با فرزندان خود سپری نمی‌کنند. اما این نه تنها از نظر انسانی ممکن نیست، بلکه سالم هم نیست.

درعوض، سعی کنید از اوقات باکیفیتی با خانواده‌ی خود دارید لذت ببرید و گاهی اجازه دهید فرزندانتان به‌تنهایی یا با خواهر و برادر خود بازی کنند. این تنها ماندن به بچه‌ها کمک می‌کند که مستقل شوند و کارها برای خود شما هم راحت‌تر می‌شود. همه به زمان تنهایی نیاز دارند.

شما نمی‌توانید برای فرزندتان همه‌چیز باشید. مهم است که آنها دوستی و روابط با دیگران را آغاز کنند.

۱۱. خرج کردن بیش‌از‌اندازه

فشار زیادی روی والدین برای خریدن بهترین لباس‌ها و جدیدترین گجت‌ها وجود دارد. اما خرج کردن بیش‌از‌اندازه برای چیزهایی که ضروری نیستند، خانواده را از نظر اقتصادی تحت فشار می‌گذارد و بچه‌ها را متوقع بار می‌آورد. به بچه‌ها یاد بدهید که برای چیزهایی که می‌خواهند برنامه‌ریزی کنند و حتی خودشان پس‌انداز کنند. با این کار مهارت‌های مدیریت پول را هم به کودکتان می‌آموزید.

۱۲. تلاش برای شبیه بودن به والدین دیگر

بسیاری از والدین خودشان را با دیگران مقایسه می‌کنند و از این بابت خودشان را به‌شدت تحت فشار می‌گذارند. آن‌ها دوست دارند شبیه والدین دیگر شوند و شیوه‌ی تربیتی دیگران را ایدئال می‌دانند و تصور می‌کنند که خودشان برای فرزندان، کم می‌گذارند.

فراموش نکنید که هر کسی با توجه به شرایط زندگی خودش، روشی برای تربیت فرزند دارد و شما از نظر تامین امکانات و… نباید خودتان را با والدین دیگر مقایسه کنید.

۱۳. نادیده گرفتن عادت‌های بد

وقتی کودکان اوقات‌تلخی می‌کنند، بی‌ادبانه صحبت می‌کنند، با خواهر و برادر خود دائما دعوا می‌کنند و رفتارها و عادت‌های بد دیگر دارند، بسیاری از والدین می‌گویند این یک مرحله‌ی گذرا در روند بزرگ شدن کودک است و آن را نادیده می‌گیرند؛ اما بسیاری از این رفتارها، عادت‌های مخربی هستند که اگر به‌موقع اصلاح نشوند، تا آخر عمر همراه کودک باقی می‌مانند.

نادیده گرفتن این رفتارها بسیار راحت‌تر از اصلاح آن است اما فراموش نکنید که برخی عادت‌ها اگر زود اصلاح نشوند، تاثیرات ناخوشایندی در آینده‌ی کودک دارند.

۱۴. تناقض داشتن در شیوه‌ی تربیتی

تناقض داشتن در رفتارها و شیوه‌های تربیتی می‌تواند کودک را سردرگم کند و باعث می‌شود که فرزندتان، مهارت‌هایی که می‌خواهید به او بیاموزید، به‌درستی یاد نگیرد یا اینکه عمدا آن‌ها را نادیده بگیرد. برای تربیت کودک می‌توانید روش‌های مختلفی را استفاده کنید و حتی آن را تغییر دهید ولی این شیوه‌ها نباید با هم تناقض داشته باشند.





موسسه خیریه حضرت جوادالائمه(ع)|اولین و بزرگترین مرکز نگهداری کودکان بی سرپرست در غرب کشور