چطور انسان بهتری باشیم

چگونه می‌فهمید انسان خوبی هستید؟ برخی از ویژگی‌هایی که برای انسان‌ خوب‌ مطرح می‌شوند عبارت‌اند از:

بعضی از نشانه‌های اینکه شما آدم خوبی هستید:

  • مردم از معاشرت با شما لذت می‌برند؛
  • حس شفقت و همدلی دارید؛
  • به حرف‌های دیگران گوش می‌دهید؛
  • مسئولیت اشتباهات‌تان را می‌پذیرید؛
  • صادق هستید؛
  • با دیگران مهربان هستید؛
  • با خودتان مهربان هستید؛
  • حامی دیگران هستید.

چگونه انسان بهتری باشیم؟

تبدیل‌شدن به آدم بهتر آن‌قدرها هم که فکر می‌کنید سخت نیست. نشان‌دادن شفقت، همدلی و مهربانی در تعاملات روزمره خود با دیگران راز رسیدن به این هدف است. برخی از کارهایی را که باید در راستای رسیدن به این هدف انجام بدهید در ادامه می‌خوانید.

۱. با مهربانی رفتار کنید

انسان‌ خوب‌ بودن یعنی رفتار مهربانانه با دیگران. بر اساس تحقیقات، مهربانی می‌تواند اثر مثبتی بر مغزتان بگذارد. رفتار محبت‌آمیز باعث آزادشدن اکسی توسین، اندورفین و ایجاد ارتباطات عصبی جدید می‌شود. همان‌طور که خودتان هم می‌دانید این ۲ هورمون هورمون‌های آرامش‌بخش و مفید هستند. همه ما مشتاق احساس خوب مهربانی هستیم و عمل مهربانانه ما به‌راحتی به دیگران هم سرایت می‌کند و باعث می‌شود آنها هم مهربانانه رفتار کنند.

۲. بیش از حد انتقاد نکنید

وقتی افکار منفی شما را احاطه می‌کنند، خوب‌بودن و خوب‌رفتارکردن سخت‌تر می‌شود. وقتی می‌خواهید از کسی انتقاد کنید، سعی کنید ذهنیت مثبتی داشته باشید و کمی خوش‌بین باشید. می‌پرسید چگونه؟ اجازه بدهید با مثال جواب این سؤالتان را بدهیم. مثلا اگر همکارتان اشتباهی کرده است، قبل از اینکه از او و اشتباهش انتقاد کنید، کمی فکر کنید. سعی کنید به‌جای اینکه از او ناراحت شوید و او را سرزنش کنید، از اشتباهش به عنوان فرصتی برای کمک به او استفاده کنید.

۳. صادق باشید

به خودتان و ارزش‌هایتان وفادار بمانید. شما می‌توانید خود را به‌خوبی بیان کنید و در عین حال صادق باشید. خوب‌بودن به این معنا نیست که هرگز به مردم «نه» نگویید یا کارهایی را انجام دهید که نمی‌خواهید. تعیین مرزهای مشخص به این معنی است که از سلامت روانی و عاطفی خودتان مراقبت می‌کنید. مهربانی با دیگران زمانی می‌تواند طبیعی‌تر باشد که احساس امنیت و احترام کنید.

۴. با خودتان مهربان باشید

نحوه رفتار ما با خودمان، نقش مهمی در نحوه رفتارکردن ما با دیگران دارد. تا به حال توجه کرده‌اید که با خودتان چطور صحبت می‌کنید و وقتی مشکلی پیش می‌آید چگونه واکنش نشان می‌دهید؟ آیا خودتان را سرزنش یا مجازات می‌کنید؟ شما می‌توانید با تمرین مهربان‌بودن با خودتان، با دیگران هم بهتر رفتار کنید و آدم بهتری باشید.

۵. روشن‌فکر باشید

زندگی پر از تغییر است. وقتی با ایده‌ها، موقعیت‌ها یا افرادی مواجه می‌شویم که برایمان ناآشنا هستند، ممکن است احساسات منفی به وجود بیایند که خوب‌بودن را دشوار می‌کنند. داشتن ذهن باز لازمه یادگیری و جذب اطلاعات فارغ از هر قضاوتی است. بازنگه‌داشتن ذهن می‌تواند به شما کمک کند موقعیت‌های مختلف و ناآشنا را تجربه کنید و در عین حال آرام باشید. وقتی با خودتان و محیطتان راحت باشید، خوب‌بودن خیلی آسان‌تر می‌شود، حتی در میان تغییرات زیادی که زندگی برایتان تدارک دیده است.

۶. مؤدب باشید

درست است که ادب فقط یکی از جنبه‌های انسان بودن است، اما ویژگی مهمی برای داشتن لحن مثبت در تعاملات اجتماعی محسوب می‌شود. به یاد داشته باشید که رفتار دیگران نباید باعث رفتار بی‌ادبانه‌ شما شود. اگر دیگران تند یا بی‌ادبانه رفتار می‌کنند، پاسخ مؤدبانه شما می‌تواند راهی برای تغییر نحوه تعامل باشد. به‌کاربردن کلمات ساده‌ای مانند «لطفا» و «متشکرم» در مکالمات روزمره می‌تواند بسیار تأثیرگذار باشد.

۷. دنبال راه‌هایی برای مفیدبودن باشید

سعی کنید با انجام کارهای حتی به‌ظاهر کوچک در تعاملات روزانه خود با دیگران مفید باشید، از لبخندزدن به دیگران در فروشگاه مواد غذایی گرفته تا کمک به همکارتان برای انجام پروژه. مفیدبودن می‌تواند راهی عالی برای تمرین خوب‌بودن در طول روز باشد.

نکاتی که باید در نظر بگیرید

در حالی که انسان خوبی بودن مزایای زیادی دارد، می‌تواند معایبی هم داشته باشد. این مسئله به‌خصوص در صورتی صادق است که نیاز به خوب‌بودن مانع از برقراری ارتباط واقعی شود. برخی از پیامدهای منفی سرکوب احساسات واقعی در تلاش برای خوب‌بودن عبارت‌اند از:

  • فوران‌های عاطفی: اگر دائم افکار و احساسات واقعی‌تان را فقط به‌خاطر ارائه شخصیتی خوب سرکوب می‌کنید، به‌احتمال زیاد این احساسات بالاخره فوران خواهند کرد. فشار ناشی از این اتفاق ممکن است آن‌قدر ادامه یابد که باعث ایجاد استرس واکنشی شود.
  • احساس رنجش: پنهان‌کردن احساسات واقعی خود یا انکار آنچه واقعا می‌خواهید، می‌تواند منجر به احساس رنجش شود. این مسئله می‌تواند اثری معکوس ایجاد کند و بر روابط شما با دیگران تأثیر منفی بگذارد.
  • روابط سطحی: اگر چیزهایی را که واقعا از رابطه می‌خواهید به‌خاطر اجتناب از تعارض و خوب‌بودن بیان نمی‌کنید، یعنی خود واقعی‌تان را برای دیگران آشکار نمی‌کنید. این اغلب منجر به روابطی می‌شود که عمق و صمیمیت عاطفی ندارند. ممکن است مشاجره و درگیری در این روابط کم باشد، اما عمقشان هم کم است.




موسسه خیریه حضرت جوادالائمه(ع)|اولین و بزرگترین مرکز نگهداری کودکان بی سرپرست در غرب کشور