استان خوزستان پس از استان های گیلان و مازندران سومین تولیدکننده برنج کشور است. شوشتر از قطب های مهم کشاورزی در استان خوزستان در زمینه کشت و تولید برنج است. سالانه حدود ۵۵۰ هزارتن محصولات کشاورزی در شوشتر تولید می شود. بیش از ۷۵ هزار هکتار زمین کشاورزی آبی و دیم در این شهرستان وجود دارد. با ما همراه باشید تا نگاهی به برنج عنبربو خوزستان خصوصا برنج شوشتر بیندازیم.
خوزستان در سال ۹۸ با ۲۰۶ هزار هکتار اراضی زیر کشت برنج، ۹۷۰ هزار تن از برنج مورد نیاز کشور را تولید کرده که بیشترین رقم آن برنج عنبربو بوده است.
برنج عنبربو عمدتا در شهرهای اهواز، باغملک، شوشتر، دزفول، خرمشهر، رامهرمز و شادگان از استان خوزستان کشت می شود اما معمولا شهر شوشتر را با بهترین نوع برنج عنبر بو آن می شناسند.
این برنج ۱۰ ساله است و از سال ۸۹ کشت آن آغاز شده و علاوه بر استان خوزستان، در شالیزارهای استان ایلام(سیروان و چرداول)، اصفهان، فارس، لرستان و خراسان رضوی(شهر کلات نادری) نیز کشت می شود.
برنج عنبربو طرفداران بسیاری در تهران و شهرهای شمالی داشته و به کشور عراق نیز صادر می شود.
این برنج در مناطق مختلف شهرستان سیروان استان ایلام، از جمله سرابکلان، لرینی، گوراب سفلی و علیا، چگنی، لالا، اسلامیه، فاطمیه، شوراب خانعلی و هیوند کشت می شود و از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است.
برنج امامی از انواع برنج عنبربو ممتاز شوشتر است که کارخانه آن در سال ۱۳۷۰ توسط بیژن امامی تاسیس شد و به همین نام معروف گردید.
گلالک نام دیگر این برنج است.
این برنج یکی از باکیفیت ترین ارقام برنج عنبربو است که کمترین میزان دانه های شکسته را دارد.
در لغت نامه دهخدا واژه عنبر به معنای ماده ای خوشبو است.
علاوه بر این در جنوب ماهی به نام عنبر وجود دارد که درون شکم آن ماده خاکستری رنگ و معطری تولید می شود به همین خاطر است که مردم جنوب نام این برنج را به دلیل بوی مطبوع اش، عنبربو گذاشته اند.
گفته می شود که برنج عنبر بو از انواع برنج چمپا بوده و نام دیگرش چمپا می باشد.
اما باید به این نکته توجه کنید که برنج چمپا در شمال کشور نیز کشت می شود. در شمال به برنج های گروه دانه کوتاه چمپا می گویند.
بنابراین هنگام خرید برنج عنبربو حتما مطمئن شوید که کشت جنوب است یا شمال.
برنج چمپا(عنبربو) که در شادگان کشت می شود از با کیفیت ترین و خوش طعم ترین انواع برنج عنبربو می باشد.
این برنج را می توان به سه روش طبخ کرد:
بهتر است که این برنج را همانند سایر برنج های ایرانی به علت حفظ خواص و ویتامین های آن به روش دمی طبخ کرد.
اگر این برنج را بصورت آبکش تهیه کنید مقدار زیادی از عطر خود را از دست می دهد.
این برنج را می توانید همانند سایر برنج ها در مکانی خشک و به دور از نور خورشید نگهداری کنید. زمان ماندگاری آن نیز حدودا ۷ ماه می باشد.
موسسه خیریه جوادالائمه علیه السلام