فشار خون بالا یکی از عارضههای شایع و خطرناک در علم پزشکی و درواقع یک «قاتل تدریجی و آرام» محسوب میشود که با پیشگیری و تشخیص به موقع آن در مراحل اولیه، میتوان از عوارض و پیامدهای ناخوشایند آن جلوگیری کرد. بنابراین در این پست از مجله طبایع، ما قصد داریم شما را با عارضه پرفشاری یا فشار خون بالا، علل وقوع و راهکارهای پیشگیری و مقابله با آن از منظر طب سنتی آشنا کنیم.
عارضه پرفشاری خون زمانی اتفاق میافتد که فشار خون بیش از حد طبیعی و نرمال افزایش پیدا کند؛ این بیماری یک بیماری خاموش و بدون علامت است که میتواند عوارضی جبرانناپذیری از جمله آسیب به ارگانها و رگهای بدن به ویژه رگهای قلب، مغز، چشم و کلیه به دنبال داشته باشد.
فشارخون بالا عاملی مهم و خطرساز برای ایجاد عارضهها و بیماریهای ذیل است که طبیعتاً با کنترل آن در سطح نرمال میتوان از وقوع عوارض ممکنه جلوگیری کرد:
شایع ترین علامت اون، بی علامتیه!!! فشار خون در برخی بدون علامت و در برخی با علائمی همراه است مانند:
گاهی هم این بیماری به دلیل دیرتشخیص دادن، ممکن است ارگان دیگری را هم درگیر کند.
از دیدگاه طب ایرانی، افرادی که مزاج پایه گرم و تر دارند، بیشتر مستعد ابتلا به فشار خون بالا هستند، به ویژه زمانی که به دلیل استرس و تنش و غم و اندوه و …سردی و خشکی بر آنها غلبه میکند.
اول از همه چند نکته از سبک زندگی سالم برای مقابله با افزایش فشار خون رو مرور کنیم:
بعد از رعایت سبک زندگی، و با فرض پیگیری همه مراحل درمانی و کنترل سلامت ارگان های درگیر مانند قلب، کلیه مجاری ادراری و …، برای کنترل فشار خون ، تدابیر خانگی زیر نیز موثر است:
۱) نوک انگشت میانی دست را با یک قلم فشار دهید و حداقل یک دقیقه نگاه دارید، البته فشار باید کمی دردناک باشد. در نظر داشته باشید که این درمان برای فشارخون بالا نیست، اما وقتی که داروی شما در دسترس نیست، بهترین کار همین است.
۲) نقطه فشاری و کمکی دیگر، در پا قرار دارد، این نقطه درست قبل از این که انگشتتان به استخوان برسد، قرار دارد. فشار عمیقی را برای ۳ ثانیه اعمال کنید، سپس ۵ ثانیه رها کنید، ماساژ را برای ۲ دقیقه تکرار کنید، سپس روی پای دیگر هم همین کار را انجام دهید.
فشار خون بالا یا قاتل خاموش، از مهم ترین عوامل تهدیدکننده بیماریهای قلبی و عروقیه که شیوع اون در چند سال اخیر در ایران تا ۳ الی ۴ برابر افزایش پیدا کرده، پس کاملاً حواستون جمع باشه. فشار خون بالا، بیماری است که میتواند کل اعضای بدن را تحت تأثیر قرار دهد و علاوه بر مصرف دارو، فرد بابد تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کند تا بتواند به کنترل فشار خون با حداقل مصرف دارو و کم کردن عوارض کمک کند. همچنین هر فردی ممکن است متناسب با شرایط بدنی خویش، در حالت ها و موقعیت های خاص، بالا رفتن فشار خون را تجربه کند، برخی با خوردن گرمیها و برخی با خوردن سردیها. به هر حال اگر کسی بیش از دوبار تجربه فشار بالاتر از ۱۴ روی ۹ را داشته باشد، باید پیگیری و درمان کند. افراد دیابتی نیز باید فشارشان زیر ۱۳.۵ بر روی ۸.۵ باشد.