«خانواده» شاید اصیل ترین واژه در حوزه علوم اجتماعی باشد؛ سقفی مطمئن که بدون آن هر بی سر و سامانی در روح و جسم و گذشته و حال و آینده قابل توجیه است؛ تکیه گاهی که بدون آن هر شکنندگی و از پا افتادگی ممکن و قابل پیش بینی است.«خانواده» واژه مقدسی است، اما گاه میزان اهمیت واژه ها سبب گستردگی تعاریف می شود، تا آنجا که اختلاف نظرها پدید می آید و به دنبال آن انحراف ها. نگاه کنید به تعاریفی که امروزه در شرق و غرب جهان از واژه بنیادین خانواده صورت می گیرد.در فرهنگ های مختلف جهان، کودکان فاقد سرپرست توسط خانواده های خواهان پرورش فرزندان بیشتر، پذیرش می گردند.
در کشور ما خانواده های فاقد فرزند و یا خواهان پرورش فرزندان بیشتر، اقدام به پذیرش فرزند از خانواده های دیگر و یا از بین کودکان محروم از خانواده از طریق سازمان بهزیستی می نمایند. پذیرش فرزند، از جمله راهکارهای مهم مقابله با پیامدهای منفی نگهداری دراز مدت کودکان در مراکز بشانه روزی می باشد که مانع از آسیب به رشد و پرورش سالم کودکان می گردد. پذیرش فرزند نقش مثبتی در ارایه سرپرستی صالح، برای کودکان بازی نموده و به تقویت روند موسسه زدایی و ایجاد پرورش فرزندان در دامان خانواده کمک کرده است.
فرهنگ ایرانی و اسلامی نیز مملو از سنت ها و اعتقادات مثبت در ارج نهادن به پذیرش و پرورش فرزندان در خانواده است.
پیامبر اسلام نیزخود در دامان دایه ای گرانقدر و خانواده ای جایگزین مهربانی پرورش یافتند. یکی از عمده ترین قالب های حمایت از کودکان بی سرپرست، شبه خانواده می باشد.
وجه به ایتام و کودکان بی سرپرست از گذشته های دور وجود دارد. شواهدی که به نوعی شیوه و روش متداول برای مبارزه با پدیده بی سرپرستی به حساب می آید و اکثرا در قالب نهادهای غیر رسمی و مذهبی ظهور پیدا کرده است.
مسلمانان نیز براساس سنت های اسلامی، شیوه هایی را نصب العین خویش قرار داده بودند. این سنت ها برگرفته از احکام و آموزه های دینی، افراد را ترغیب می کند تا رسیدگی به ایتام را وظیفه خود دانسته و در قالب خانواده با حمایت هایی در اشکال مختلف آنها را از رنج بی سرپرستی نجات بخشند.
در ایران براساس همین دیدگاه با پدیده بی سرپرستی برخورد می شده و ایتام در پوشش حمایت خانواده یا خانواده هایی قرار می گرفتند. بر همین اساس ایجاد پرورشگاهها در کشور ما سابقه چندان طولانی ندارد. به طوری که اسناد نشان می دهد تا سال 1322 هجری قمری هیچ پرورشگاه یا دارالایتامی
برای نگهداری از ایتام ایجاد نشده بود و پدیده ای به نام پرورشگاه را خارجی ها به ایران وارد کردند. به طور مثال می توان به پرورشگاهی که آلمانی ها در شهرستان خوی تأسیس کرده بودند، اشاره کرد.
در جامعه امروز حمايت از جوانان بعد از مراحل اوليه استقلال از خانواده بايستي استمرار يابد تا فرزندان دچار آسيب نشوند. سازمان بهزيستي مسئوليت دارد فرزندان را بعد از مرحله ترخيص نيز مورد حمايت مادي و معنوي قراردهد، بدين منظور اين طرح ارائه شده است.
جامعه هدف:
جامعه هدف اين طرح، فرزنداني هستند كه حضانت یا نگهداری و مراقبت از آنان از سوي مراجع قضايي حضانت يا نگهداري و مراقبت آنان به سازمان بهزيستي سپرده شده كه نهايتاً با انجام فعاليتهاي مددكاري در خانه هاي كودكان و نوجوانان و يا خانواده هاي تحت سرپرستي و مراقبت اين بخش بوده و ترخيص شده اند و اكنون نيازمند حمايتهاي مالي سازمان هستند.
حمايت هاي موضوع اين طرح:
با عنايت به وضعيت هر يك از فرزندان ترخيص شده، نيازها و توانمنديها، با مشورت فرزند و تشريك مساعي بين فرزند و مددكار در صورت تشخيص مددكار و تائيد كميته امور شبه خانواده حمايت لازم در يكي از موضوعات زير قابل اعمال است:
1- پرداخت هزينه هاي حرفه آموزي
2- پرداخت سرمايه كار و اشتغال فرزندان
3- پرداخت هزينه هاي درماني
4- تامين ملزومات زندگي
5- تامين كمك هزينه مسكن
6- فراهم كردن تسهيلات ازدواج دختران
7- ساير حمايت هاي پيش بيني نشده
حمایت و توانمند سازی کودکان بی سرپرست
حمایت و توانمند سازی فرزندان شبه خانواده
از جمله اهداف کلی موسسه خیریه جوادالائمه (ع) به عنوان اولین و بزرگترین مرکز نگهداری کودکان بی سرپرست ،حمایت و توانمد سازی کودکان بی سرپرست میباشد. حال شاید تاکنون کودکان بی سرپرست زیادی را دیده باشید که دور از آغوش پر مهر مادر و نوازش های پدر هستند و حسرت داشتن پدر و مادری دلسوز هستند. این کودکان بی سرپرست بیش از هرکسی به محبت نیاز دارند. نیاز دارند تا حمایت شود. حال انسان هایی هستند که با حمایت از کودکان بی سرپرست زندگی آن ها را رنگین می کنند. حال ممکن است شما هم بدانید که چگونه می توان به این کودکان بی سرپرست کمک کرد ولی باید گفت که با محبت مادی و یا معنوی هرچقدر هم کم می توان لبخندی به آن ها هدیه کرد.
شما می توانید حامی ایتامی باشید که در دنیای شیرین کودکی شان، سیاهی و تلخی هایی را شاهد بودند که حتی شنیدن تراژدی زندگی شان برای بسیاری از ما، غیر قابل تحمل استو یا شاید هم حمایت مالی را می توان در کمک هزینه به عمل جراحی بیماری دید که سالهاست به خاطر نداشتن پشتوانه ی مالی با درد دست و پنجه نرم می کند.
حمایت کودکان بی سرپرست از نظر مالی را می توان در لباس گرمی دید که می شود بر تن این کودکانی کرد که سردی روزگار، ناخواسته آنها را به ورطه تلخ و غمبار خود کشانده است. پس با آوردن غذای گرم برسر سفره های خالی این خانواده ها، دلهای سرد و افسرده آنها را گرم کنید.
منتظر یاری سبزتان هستیم.....