ازدواج از ضروریات زندگی انسان به شمار می آید و هدفها و نیازهای بی شماری را تأمین می کند. هر جوانی طبعاً به ازدواج و تشکیل خانواده علاقه دارد و نیازهای درونی، او را در اقدام به آن دعوت می کند و باید هر چه زودتر خواسته های طبیعی خود را اجابت کند و کانون خانواده را برقرار سازد.
باید توجه داشت که ازدواج یک امر ساده و یک نیاز طبیعی است که زن و مرد به یکدیگر دارند. دو رکن اصلی ازدواج، زن و مرد هستند که در خطبه عقد، پیمان زندگی مشترک می بندند، که در اداره زندگی تشریک مساعی نمایند و تا پایان امر نسبت به همدیگر وفادار باشند اما همین امر ساده امروز تبدیل به یک مشکل و چالش جدی در خانواده ها شده است.
وقتی صحبت از ازدواج یک دختر و پسر جدی می شود اولین نگرانی که به ذهن والدین دختر می رسد تهیه جهیزیه است.
وقتی جهیزیه تبدیل به چالش می شود
متاسفانه تهیه جهیزیه یکی از بنیادی ترین مشکلات خانواده های ایرانی به هنگام ازدواج دخترشده است. پدر و مادرهایی که پس از پذیرش داماد، دخترشان را برای زندگی مشترک آماده کرده اند، پس از دوره نامزدی یا پیوند زناشویی، به تکاپو می افتند که جهیزیه تهیه کنند؛ اما خرید همین جهیزیه ٌکه باید به هدف آغاز زندگی نو دو جوان باشد سد زندگی جوانان شده است.
جوانان با چشم داشت های بی جا و درخواست وسائل غیرضروری، خانواده ها را زیر فشار می گذارند و از سوی دیگر، خانواده ها نیز با چشم وهمچشمی، بر درخواست های بی مورد جوانان دامن می زنند.
گاه بسیار پیش می آید که تهیه جهیزیه به اختلاف خانوادگی تبدیل می شود؛ که برآمده از نبود الگوی خرید جهیزیه است. به سخن دیگر، موردهای جهیزیه روشن نیست و هر خانواده برای خود الگویی جداگانه دارد.
حال آنکه ملاک باید تهیه وسائل غیراشرافی و بسیار ضروری باشد. مانند تهیه وسائلی که بدون آن نمی توان زندگی آسوده ای داشت.
امروز نداشتن تواناییِ مالی پدر عروس برای تهیه جهیزیه، مشکل بسیاری از خانواده های ایرانی است. این فرهنگ نادرست وجود دارد که تهیه همه وسائل زندگی، به دوش پدر عروس است؛ که چشم داشت های بی جا و خودخواهی ها به این مشکل دامن می زند و در صورت ناتوانی پدر، به کوچک شدن وی در میان فامیل می انجامد؛ و گاه زمینه ساز مشکلات پس از آن در زندگی خانوادگی می شود.
چه باید کرد؟
قطعا اکثر جوانان علاقه دارند یک زندگی کامل و حتی مدرن را شروع کنند و در میان دوستان و هم دوره ای های خود بهترین ها را داشته باشند اما این خواسته چقدر با واقعیت تناسب دارد و آیا عادلانه هست یا خیر، موضوعی که باید در خانواده های ایرانی فرهنگ سازی جدی شود و هم خانواده دختر و هم خانواده پسر این باور را در ذهن جوان خود تقویت کنند که شروع زندگی مشترک یعنی آغاز ساختن با یکدیگر.
خردمندانه آن است که خانواده ها بر پایهِ توان مالی خود برای تهیه وسائل ضروری یک زندگی مشترک اقدام كنند و زیر فشار دیگران و خرید وسائل غیرضروری نروند و خود را بدهکار نکنند.
به خانواده ها سفارش می شود که برای جوانان روشن کنند که آغاز یک زندگی نو با کمترین امکانات نیز شدنی است و نباید از همان آغاز، چشم داشت یک زندگی مرفه را داشته باشند.
موسسه خیریه جوادالائمه علیه السلام آماده دریافت کمک های نقدی جهت کمک به زوجین جوان می باشد.