کاسنی یک گیاه دارویی علفی و یک ساله با ساقه های گرد و قطور، گل های آبی یا ارغوانی و برگ های سبز کم رنگ و یا پررنگ و تلخ است. گیاه کاسنی به آب و هوای خنک، آفتابی یا کمی سایه نیاز دارد و تحمل گرمای شدید تابستان را ندارد .
گیاه کاسنی خاصیت ضدانگلی دارد و ریشه آن نیز حاوی روغن های خاصی است که باعث از بین رفتن انگل ها و کرم های مضر در بدن می شوند.
اگر عاشق قهوه باشید حتما می دانید که مصرف زیاد قهوه باعث افزایش استرس می شود. طبق مطالعات انجام شده قهوه موجب افزایش سطح کورتیزول شده و قند خون را افزایش می دهد، سیستم ایمنی را ضعیف و احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد، اگر به دنبال جایگزین مناسبی برای قهوه هستید، چای کاسنی انتخاب عالی است، حتی می توانید از گیاه کاسنی به عنوان افزودنی در قهوه استفاده کنید که باعث کاهش استرس و کنترل قند خون می گردد.
مطالعات نشان می دهد چای و دمنوش کاسنی غنی از آنتی اکسیدان ها می باشد و با آسیب رادیکال های آزاد مبارزه می کند. این خاصیت کاسنی باعث محافظت کبد در برابر سموم شده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
مصرف کاسنی باعث تنظیم قند خون شده و عصاره ریشه کاسنی در کنترل بیماری دیابت موثر است.
کاسنی منبع غنی پلی فنول محسوب می شود، پلی فنول ها توانایی بالایی در برطرف کردن التهاب بدن دارند. از آن جایی که التهاب علت اصلی بسیاری از بیماری ها می باشد کاسنی در پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری مفید است.
مصرف کاسنی به دلیل خواص ضدالتهابی روی علائم بیماری آرتریت از جمله تخریب مفاصل تاثیر مطلوبی می گذارد. چای کاسنی باعث افزایش جذب کلسیم شده و تراکم معدنی استخوان بدن را افزایش می دهد.
عصاره ریشه کاسنی باعث سرکوب آنزیم هایی که از عوامل ایجاد التهاب هستند شده و درد مفاصل را کاهش می دهد.
کاسنی باعث رشد پروبیوتیک ها در سیستم گوارشی می شود و جذب کلسیم را بهبود می بخشد. همچنین در کاهش تولید و تکثیر باکتری های مضر در روده موثر است.
اینولین موجود در کاسنی باعث درمان یبوست به ویژه در سالمندان می شود. مطالعات نشان می دهد مصرف منظم کاسنی باعث بهبود هضم و کاهش مشکلات گوارشی می شود و یبوست را برطرف می کند.
کاسنی دارای خواص ضدقارچی و ضدمیکروبی قوی است و از تکثیر باکتری های مضر جلوگیری می کند.
ریشه کاسنی حاوی اینولین می باشد که باعث کاهش کلسترول خون شده و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی را کاهش می دهد و فشار خون را تنظیم می کند.
کاسنی حاوی اینولین و الیگو فروکتز می باشد که نقش مهمی در کاهش وزن دارد. غلظت اینولین موجود در کاسنی از اکثر گیاهان بیشتر است. این ماده مغذی به عنوان مهارکننده اشتها عمل می کند و با توجه به مقادیر کم قند و کالری در گیاه کاسنی و کاهش میل به غذا، از جمله مواد مغذی پرطرفدار برای افرادی که اضافه وزن دارند محسوب می شود.
کاسنی به دلیل دارا بودن خواص ضدباکتریایی، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و ترکیبات فنولی موجود در آن به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند و توانایی پیشگیری از سرطان به ویژه سرطان سینه و روده را دارا می باشد.
مصرف کاسنی باعث رفع اضطراب و بی خوابی می شود. لاکتوسین موجود در کاسنی خاصیت آرام بخشی داشته و به درمان اختلالات خواب کمک می کند.
ریشه گیاه کاسنی حاوی بتاکاروتن می باشد که در تولید کلاژن مفید بوده و در رفع چین و چروک پوست، چاق کردن صورت و جوانسازی پوست موثر است.
ریشه کاسنی در تهیه ماسک مرطوب کننده پوست کاربرد داشته و باعث حفظ سلامت پوست می شود.
کاسنی به دلیل خواص ضدالتهابی برای درمان انواع جوش و آکنه فوق العاده موثر است.
ریشه کاسنی دارای کاربردهای زیادی در طب سنتی می باشد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– درمان سوزش معده
– پیشگیری از سرطان
– جلوگیری از حملات قلبی
– درمان مشکلات کیسه صفرا
– درمان قلنج
– کاهش درد مفاصل
– کاهش چربی خون
– کنترل فشار خون
– کاهش وزن و درمان چاقی
– سلامت کلیه ها
– تصفیه کننده خون
– افزایش ادرار
دمنوش کاسنی برای درمان بسیاری از امراض از جمله بیماری های کبدی، مشکلات پوستی، اختلالات گوارشی، تقویت قلب، درمان نقرس، کاهش تب و افزایش قوای جنسیِ مردان و سایر زمینه ها مفید است.
برای تهیه دمنوش کاسنی، برگ کاسنی را با مقداری آب در حال جوش مخلوط کرده و به مدت یک ربع دم کنید. قبل از مصرف، دمنوش کاسنی را صاف کرده و در صورت تمایل مقداری عسل یا نبات به آن اضافه کنید.
عرق کاسنی از جمله عرقیجات فوق العاده مفید و پرطرفدار است. برای تهیه عرق کاسنی، مقداری کاسنی در دیگ مخصوص عرقیجات ریخته و می جوشانند، طوری که بخار حاصل از جوشاندن کاسنی به ظرف پر از آب سرد برخورد می کند و با عمل تقطیر به عرق کاسنی تبدیل می شود.
برای استفاده از ریشه کاسنی، ابتدا آن را خوب تمیز کرده و به اندازه ریز خرد کنید و بعد از خشک کردن، بکوبید. برای استفاده طولانی مدت، پودر کاسنی را در ظروف شیشه ای دربسته نگهداری کنید و در صورت تمایل به عنوان افزودنی در چای و قهوه استفاده کنید.
یک عدد ریشه کاسنی که حدود 60 گرم است شامل مواد مغذی زیر می باشد:
کالری: 44
کربوهیدرات: 10.5 گرم
پروتئین: 0.8 گرم
چربی: 0.1 گرم
فیبر:0.9 گرم
ویتامین B6: به مقدار 0.1 میلی گرم
منگنز: 0.1 میلی گرم
ویتامین C: به مقدار 3 میلی گرم
پتاسیم: 74 میلی گرم
کاسنی از گیاهان دارویی بسیار قدیمی می باشد که پیشینه استفاده از آن به مصر باستان برمی گردد. قرن های زیادی است که از برگ کاسنی به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان التهاب پوست استفاده شده است.
برگ کاسنی در بسیاری از فرهنگ ها دارای کاربرد مشابه اسفناج می باشد و ریشه کاسنی که اغلب به صورت پودر استفاده می شود و جایگزین خوبی برای قهوه محسوب می شود. اعتقاد بر این است که خواص کاسنی باعث خنثی کردن مضرات نوشیدن قهوه شده و حتی می توان به جای مصرف قهوه از دمنوش و چای کاسنی استفاده کرد.
حدس می زنیم ترکیب قهوه و کاسنی احتمالا از هلند آغاز شده و حدود سال 1801 در سراسر اروپا گسترش یافته است. از قرن 19 میلادی مصرف قهوه و ریشه کاسنی در فرانسه بسیار محبوب شد.
در طول تاریخ و در شرایط کمبود قهوه مانند جنگ های داخلی، رکودهای اقتصادی و همچنین در زندان ها از ریشه کاسنی به جای قهوه استفاده می شده است.
– مصرف کاسنی باعث ایجاد حالات قاعدگی در خانم ها می شود، به همین دلیل مصرف آن برای زنان باردار مضر بوده و احتمال سقط جنین وجود دارد.
– زنان شیرده از مصرف بیش از حد کاسنی خودداری کنند.
– مصرف کاسنی ممکن است باعث بروز علائم آلرژیک شود، قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
– استفاده بیش از حد کاسنی باعث تشدید اختلالات کیسه صفرا شود، در صورتی که به سنگ کیسه صفرا دچار هستید از مصرف کاسنی خودداری کنید.