نخستین مورد ابتلا به کرونای امیکرون که بهنام ب.۵۲۹.۱.۱ (B.1.1.529) نیز شناخته میشود، برای بار نخست روز سهشنبه مصادف با بیستوسوم ماه نوامبر (دوم آذرماه) شناسایی شد. جهشهای متعددی که طی چند روز گذشته در ساختار این سویه جدید از ویروس کرونا رخ داده، دانشمندان و محققان را بسیار نگران کرده است، جهشهایی که میتوانند دستگاه ایمنی بدن را در برابر آن ناتوان کنند.
همچنین این سویه جدید کرونا علت اصلی افزایش شمار مبتلایان در استان خوتنگ (Gauteng) آفریقای جنوبی طی دو هفته گذشته شناسایی شده است.
این دو عامل باعث شدهاند که مشاور ارشد پزشکی سازمان سلامت و امنیت انگلستان کرونای امیکرون را «نگرانکنندهترین سویه این ویروس» تاکنون بداند.
مطالعه جدیدی در نروژ نشان میدهد که بطور متوسط سه روز پس از آلوده شدن با ویروس امیکرون کرونا علائم بیماری ظاهر میشوند.
بسیاری از علائم بیمار مانند علائم سرماخوردگی می باشد. این علائم بیشتر در قسمت فوقانی دستگاه تنفس دیده میشوند.
آبریزش بینی، احتقان بینی، سردرد، خستگی، عطسه و گلودرد از مهمترین علائم به شمار می روند.
سرفه ملایم تر از سرفه در گونه های دیگر است. تب کمتر دیده میشود. از بین رفتن حس بویائی و چشائی یکی از نشانه های مهم آلودگی با کوید-19 است ولی در عفونت امیکرون کرونا کمتر دیده میشود و بیماران کمتر دچار سختی تنفس میشوند. بعضی علائم بیشتر در مبتلایان به امیکرون دیده میشود تا مبتلایان به گونه دلتا که عبارتند از تهوع، تعریق شبانه و درد ناحیه تحتانی کمر درست مثل گونه های دیگر ویروس، امیکرون را نمیتوان ادعا کرد که عوارض کمتری ایجاد میکند بلکه بسیاری از بیماران دارای مجموعه ای از علائم تب، اختلالات گوارشی، درد، ضعف، هوشیاری کمتر و مشکل تنفسی می باشند.
تحقیقات درباره کارایی واکسنهای فعلی و نقش آنها در خنثیکردن اثرات سویه جدید ویروس کرونا همچنان در حال انجام است.
به باور محققان، نمیتوان گفت پادتنها و واکسنهای فعلی در کنترل سویه جدید کرونا کاملا بیاثر خواهند بود، اما احتمال آن وجود دارد که در مقایسه با ویروسهای جهشیافته قبلی، مصونیت کمتری ایجاد کنند.
اهداف و برنامههای اصلی که قرار است برای حل این مشکل در دستور کار قرار بگیرند عبارتاند از:
زمانی که شاهد شیوع و گسترش گونههای جهشیافته بتا و آلفا و دلتا بودیم، محققان بیوقفه برای بهروزرسانی واکسنها و افزایش کارایی آنها در برابر این سویهها تلاش کردند، هرچند واکسنهایی که آن زمان در دسترس بودند تا حد زیادی برای کنترل اثرات مخرب این سویهها کارایی داشتند.
درباره این سویه جدید ویروس کرونا هم اوضاع به همین منوال است و محققان با درنظرگرفتن بدترین شرایط (شیوع و همهگیری امیکرون و آغاز موج جدیدی از این ویروس جهشیافته)، در حال بهروزرسانی واکسنها و تقویت اثر آنها هستند. البته اگر موج جدید همهگیری آغاز و واکسنهای تقویتشده لازم شود، حداقل ۴ تا ۶ ماه زمان نیاز است که واکسنها به مرحله آمادهسازی برسند و در دسترس عموم قرار بگیرند.