شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان، سومین و اخرین شب از شب های قدر است. در خصوص فضیلت این شب روایت شده است: سفیان بن سمط به امام صادق(ع) عرضه داشت: شب قدر را در یک شب برای من به طور مشخص بیان فرمایید. فرمودند: شب بیست و سوم. عبد الواحد بن مختار انصاری نیز از امام باقر(ع) جویا شد، حضرت فرمود: من به تو می گویم و ان را از تو نمی پوشم، نخستین شب از اخرین هفت شب می باشد. تصریح شده که ان سال ماه رمضان بیست و نه روز بود و لذا هفت شب به اخر، با شب بیست و سوم مصادف بود. همچنین امام باقر(ع) می فرمود: در شب بیست و سوم امید شب قدر می رود.
احادیث یاد شده به صراحت دلالت می کنند بر اینکه شب بیست و سوم در میان لیالی قدر بیش از همه انها اهمیت دارد و احتمال شب قدر بودنش بسیار قوی است. همه اعمال شب های قدر، از قبیل؛ صد رکعت نماز، دو رکعت نماز با هفت قل هوالله، دعای جوشن کبیر، زیارت امام حسین(ع)، احیا، قران سر گرفتن، تلاوت سوره های عنکبوت، روم و دخان و همه اعمال یاد شده برای مطلق شب های ماه رمضان، همچون دعای افتتاح، ابوحمزه ثمالی، قرایت سوره قدر هزار بار و تلاوت سوره دخان صد بار، در این شب تاکید بیشتری دارد.
برای این شب عبادت های مخصوصی ذکر شده است که برخی از انها اشاره می کنیم.
در شب بیست و سوم علاوه بر غسل هایی که در شب های فرد ماه مبارک رمضان و همه شب های دهه اخر و در شب های قدر با تاکید بیشتر در اول شب مستحب است، غسل دیگری نیز در اخر شب مستحب است.
مستحب است علاوه بر صد رکعت و دو رکعت، هشت رکعت نماز در شب بیست و سوم با هر سوره ای که بخواهد بجا اورد و در هر دو رکعت سلام دهد، که هر کس ان را بخواند درهای اسمان به رویش باز و دعاهایش مستجاب می شود.
شب بیست و سوم ماه رمضان دعاهای مخصوصی دارد که از ان جمله است:
دعای سوم: سبوح قدوس رب الملایکه والروح، سبوح قدوس رب الروح والعرش، سبوح قدوس رب السماوات والاءرضین، سبوح قدوس رب البحار والجبال، سبوح قدوس یسبح له الحیتان والهوام والسباع فی الاکام، سبوح قدوس سبحت له الملایکه المقربون. سبوح قدوس علا فقهر، وخلق فقدر. هفت مرتبه سبوح و هفت مرتبه قدوس.
دعای دهم: اللهم کن لولیک الحجه بن الحسن فی هذه الساعه وفی کل ساعه ول_یا وحافظا وناصرا ودلیلا وقایدا وعینا، حتی تسکنه ارضک طوعا وتمتعه فیها طویلا.(مرحوم کلینی این دعا را از طریق محمد بن عیسی روایت کرده و در اغاز این روایت امده است که: این دعا را در شب بیست و سوم، از ماه رمضان و در همه ماه و هر وقتی که در طول روزگار برای تو میسر شود، در حال ایستاده، در حال نشسته، در حال سجده و در هر حالی ان را تکرار کن).
در میان شب های قدر به احیای شب بیست و سوم تاکید فراوان شده و احادیث فراوان در این رابطه امده است از جمله امام باقر(ع) فرموده اند: کسی که شب بیست و سوم ماه رمضان احیا بدارد و در ان صد رکعت نماز بخواند، خداوند معیشت او را وسعت دهد، در برابر کسی که او را دشمن بدارد امر او را کفایت کند، و از غرق شدن، زیر اوار ماندن، دزدیده شدن و دیگر شرور دنیا او را نگهداری کند، ترس نکیر و منکر را از او بردارد، به هنگام بیرون امدن از قبر نورش بر اهل محشر پرتو اندازد، نامه اعمالش به دست راستش داده شود، برای او برایت از اتش جهنم، گذرنامه عبور از صراط و امان از عذاب نوشته شود، بدون حساب داخل بهشت می شود و خود از رفقای پیامبران، صدیقان، شهیدان و صالحان باشد و انان چه رفیقان شایسته ای هستند.
زیارت امام حسین علیه السلام در شب های نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم ماه رمضان مستحب است ولی در مورد شب بیست و سوم تاکید فراوان شده است. امام جواد(ع) می فرماید: شب بیست و سوم رمضان که امید شب قدر می رود و هر امر استواری در ان شب (بر اساس حکمت الهی) مقدر می شود، اگر کسی امام حسین(ع) را زیارت کند، روح صد و بیست و چهار هزار پیامبر و فرشته با او مصافحه می کنند، که همه انها در ان شب از خداوند منان اذن می طلبند که به زیارت امام حسین علیه السلام مشرف شوند.
هر کس در شب بیست و سوم ماه رمضان هزار بار سوره (انا انزلناه فی لیله القدر) را تلاوت کند در اعتراف به ولایت ایمه علیهم السلام به یقین کامل می رسد. هر کس سوره های روم و عنکبوت را در شب بیست و سوم تلاوت کند از اهل بهشت می شود و کسی که در هر شبی از شب های ماه رمضان سوره دخان را صد بار بخواند در شب بیست و سوم به باور داشت شب قدر می رسد.